19. 12. 2010

Jak jsme neměli drobné

I v Argentině se setkáte se spoustou věcí, nad nimiž vám zůstane rozum stát. Jednou, která by se možná kvalifikovala i do slavného pořadu ještě slavnějšího A. C. Clarka, budiž mu země lehká, je notorický nedostatek drobných bankovek a mincí. Již úvodem je přitom třeba předeslat další skutečnost, která sice s prvně jmenovanou bezprostředně nesouvisí, ale staví ji do ještě absurdnějšího světla. Argentina je totiž, alespoň podle místního tisku, v současnosti jednou ze dvou zemí, které jako jediné ze všech cca 200 mají inflaci přesahující 20 % p. a.

Začínající inflační spirálu jsme bohužel stihli empiricky identifikovat ještě dříve, než jsme se o ní dozvěděli od lidí a z médií. Ceny tu rostou každým měsícem a jsou již znatelně vyšší než začátkem roku. Vypadá to, jakoby se Argentina nepoučila z krachu ekonomiky na počátku dekády. Vládní opatření k potlačení inflace jsou buď neexistentní, nebo neúčinná. Bohužel na druhou, to málo, co vláda zatím učinila, tahá peníze kromě argentinských exportérů i z našich peněženek. Jak tedy již tušíte, vláda drží směnný kurz pesa a my tak při rostoucích cenách dostáváme za dolar či euro pořád stejně. Již nedaleko je tak nečekaná situace, kdy argentinské ceny předčí ty chilské. Inu, pořád se něco děje.

O to více vás pak naštve, když každý den musíte vést tvrdý boj o drobné. Ty jsou tu totiž z nepochopitelných důvodů extrémně nedostatkové. Radši než aby vám prodejce musel vracet nějaké mince, tak zaokrouhlí cenu dolu. V městských busech se dá platit jen drobnými, které pak dopravci údajně prodávají na černém trhu za 105 až 110 % hodnoty. Drobné nedostanete bez problémů ani v bankách. Lidé tak stojí fronty kdesi na nádraží, kde mají nárok na bezplatnou (!) výměnu drobných v hodnotě 20 peso (asi 100 korun). U malých položek se nám už několikrát stalo, že prodejce nám věc bez přesného finančního obnosu vůbec neprodal. A pokud ano, tak si běžel rozměnit a někdy se to neobešlo bez vydatného klání.

Když už tedy do argentinské ekonomiky teče tolik peněž, proč centrální banka nevydá více drobných? Škoda, že A. C. Clark již není mezi živými, aby se pokusil tuto záhadu objasnit.

Opět nezbývá než uzavřít konstatováním, jak zhýčkaní jsme českým právním prostředím, které nám dává právo platit téměř jakoukoliv denominací a obchodníkům pak povinnost oběživo přijímat a vracet. A nakonec ani ta inflace u nás není tak špatná, co myslíte. V Argentině na příští rok počítají s 25 až 30 %...

Žádné komentáře:

Okomentovat